Worki do pakowania płynnych produktów spożywczych

Pakowanie produktów płynnych

Pakowanie płynnych produktów spożywczych wymaga przede wszystkim szczelności. Konieczne bywa także dostosowanie opakowania do specyfiki transportowanych substancji. Worki do pakowania mieszczą w sobie soki, mleka, sosy, koncertanty. Duża różnorodność płynów w przemyśle spożywczym stawia wysokie wymagania przed technologiami pakowania. Opakowania do żywności płynnej są popularnym rozwiązaniem. Łączą bowiem w sobie funkcjonalność i bezpieczeństwo.

Ochrona zawartości przed czynnikami zewnętrznymi

Worki do płynnych produktów spożywczych zwykle powstają z wysokiej jakości materiałów. Najczęściej to laminaty wielowarstwowe, które zapewniają doskonałą barierowość. Chronią dzięki temu zawartość przed wpływem czynników zewnętrznych. Tego rodzaju opakowania typu doypack bądź próżniowe charakteryzują się także wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz szczelnością. Jest to konieczne dla zachowania świeżości produktów. Dzięki zaawansowanej technologii producent opakowań do żywności może je dostosować do różnych rodzajów płynów. W tym tych o wysokiej kwasowości lub zawierających substancje wrażliwe na działanie światła czy tlenu.

Worki do pakowania wygodne w użytku

Jedną z największych zalet worków do pakowania płynnych produktów jest elastyczność. Dzięki temu worki próżniowe zajmują znacznie mniej miejsca. Podczas przechowywania dopasowują się kształtem do opakowania zbiorczego. Szklane butelki czy metalowe puszki nie dają takich możliwości. Worki są dostępne w różnych pojemnościach – od kilku do kilkuset litrów. Czyni je to idealnym rozwiązaniem dla mniejszych producentów. Chętnie korzystają z nich również duże firmy operujące na rynkach międzynarodowych. Worki typu Bag-in-Box są przykładem takiego rozwiązania. Worek znajduje się wewnątrz kartonowego pudełka, które dodatkowo chroni zawartość.

Wysokie standardy higieny

Bezpieczeństwo produktów spożywczych najczęściej decyduje o wyborze opakowania. Opakowanie typu doypack i inne projektuje się z myślą o spełnieniu najwyższych standardów higieny. Materiały posiadają certyfikaty do kontaktu z żywnością. Natomiast procesy produkcyjne spełniają wymagania międzynarodowych norm. To między innymi HACCP czy ISO 22000. Wiele worków posiada także specjalne zawory. Ułatwiają one dozowanie płynów, jednocześnie minimalizując ryzyko zanieczyszczenia zawartości.

Ekologiczne worki do pakowania

Ekologia ma swoje odzwierciedlenie w projektowaniu worków do płynnych produktów. Niejeden producent opakowań doypack stawia na materiały nadające się do recyklingu. Worki generują także mniej odpadów w porównaniu z tradycyjnymi opakowaniami. Nie można stwierdzić, że są to opakowania ekologiczne do żywności. Pomagają jednak walczyć z nadmiarem tworzyw sztucznych w obiegu.